Point adventure in nature

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Dodiri Krajina (engl.: Touch the ends of the territories)

Negdje na brdovitom Balkanu, sjeverozapad Bosne, južno od Save, dodiruju se klime Mediterana preko Dinarida i panonske nizije, koje od davnina spajaju ljude i kultorološke razlike, ali i tradicije kuhinja.
Davne 1054. rimskom podjelom imperije, nastaju dijelovi južnih dodira zapadne i istočne civilizacije, katoličkog i pravoslavnog hrišćanstva, a stotinama godina kasnije otomanskih i austro-ugarskih „krajina“, kao više bivših slavenskih državnih tvorevina i evropskih granica.

Grad Banja Luka, poznat u jeziku naroda kao i krajiška ljepotica, je geografski centar Krajine i administrativni centar Republike Srpske.
Šume i rijeke su u ekološkom okruženju, redovna kontinetalna klima, a minorna je stopa uličnog kriminala i privredno-hemijskih aktivnosti.
Viševijekovna tradicija proizvodnje i uživanja u rakiji, pivu, siru, mesu… uvjerava da su prirodni i lokalni resursi redovni gastronomski izazovi.
Znam/o da su nam standardi kvalitete hrane na zavidnom nivou, a za festivalski, adrenaliski, sportski, zdrastveni, vjerski…turizam, već su poznati moderni sadržaji Banja Luka- Kastel festivali, sport, Vrbas, Prijedor-Kozara, Sana, Banje Laktaši, Mlječanica…, M.Grad Balkana, Krajina… koji su odavno opcije za „razne zahtjeve planetarnog gosta“. Dodiri sa tradicionalnim delicijama su zagarantovani cijele godine, a ugodnom vremenu se uvijek nadamo, Dobrodošli u krajeve Krajine.

Dragi putniče, na brdovitom Balkanu, ludoj zemlji Bosnia, Republic of Srpska ili okolo, na uobičajno pitanje carininskih službenika: Zadovoljstvo ili  posao? razgovor se može odmah preusmjeriti na pozitivan humor. Samim dolaskom u region avantura je izvjesna, Pa… kako dalje možemo dizajnirati zajedničke avanture?

Pa…idemo realno sa prirodom, nikad nije ista…

Neistražene ruralne lokacije i autentična hrana
Dozirana privatnost, diskrecija i bezbjednost
Kombinovanje raznih aktivnosti i opreme
Podrška boravku na izolovanoj lokaciji
Pouzdan vodič i asistent na terenu
Pa…idemo realno sa prirodom, sve se stalno mijenja, godišnja doba, putevi, vode… kombinujemo i sezonski kreiramo definisane kompletne turističke pakete i usluge, inspirisani vezom ideja:
Aktivno putovanje+
Krećemo se terenskim autima, hodamo, čamcima…po vodama, putevima, šumama… koje nikad nisu iste.
Ruralna gastronomija
Tražimo pića i jedemo organsko povjerljive namirnice, lokalne specijalitete i hljebove…koji nikad nisu isti.
Sam/a ili manje grupe
Odmor ili potreba, jedna osoba sa kućnim ljubimcem na dan ili dva, tri…ili 7 osoba… koje nikad nisu iste. 

Pa… kuhinja

Pa… kuhinja poštuje balkansku tradicionalnu kuhinju sa mediteransko-vlastitim stilom, a u skladu vremenskih prilika i rezervacija, kreiram/o dnevni jelovnik. Koncept vlastitog stila spore kuhinje, uvažava sezonske specifičnosti lokalne proizvodnje, kvaliteta i pouzdanosti nabavke, transporta, skladištenja, bakteriološke obrade i sl. Zaista smatram/o da je suština kvaliteta namirnice u načinu ishrane i tretmana bilo divlje nastalog ili kultivisano uzgojene flore ili faune, a zatim od načina obrade i količine ljubavi. Obzirom da se naša filozofija u ruralnoj gastronomiji bazira na organskim namirnicama poznatog porijekla, sarađujemo sa poljoprivrednim proizvođačima, ribarskim, lovačkim, ekološkim udruženjima i sl. zadrugama, ali i sa veterinarima, tržnicama i drugim kuhinjama. Hranu pečemo i/ili kuvamo na grabovom ili bukovom žaru, pojedine proizvode sušimo na raznim voćnim drvima i na vjetru, a voda koju koristimo je uvijek izuzetnog kvaliteta.
ECO KANTINA djeluje sezonski od 01.05. do 01.11. od jutra do prvog sumraka! KOTLIĆ (junetina ili divlja čorba) SAČ (piletina ili ćuretina) RAŽANJ (prasetina ili ja,njetina) ŽICA ŽAR ili TAVA (pastrmka ili šaran) ROŠTILJ (ćevapi ili kobasice) RERNA (ljevača ili pizza) LONAC (paprikaši, sataraši, tjestenine…) VEGETARIANA (rižota i gra‚‚…) su dnevne varijante. Osim vlastitog koncepta spore kuhinje, slobodnijeg načina serviranja i konzumacije prstima, organizujemo i razna intimnija posluživanja, te hranu za ponijeti ili definisati oko ECO AREA. Davne 2004. su nam dobri ljudi iz cijelog svijeta dali opis najvećeg restorana na Balkanu, zato što smo lansirali toplu hranu i hladna pića, po 2-3 kilometara udaljenosti od ECO KANTINA. Iako smatram/o da je ugostiteljstvo egzotična nauka, i danas kada imam/o priliku perferiramo un-plug jazz-rock & etno muzičare i događaje, dok izdvajam/o tradicionalno LILAnje 11.07.

LILANJE

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

LILAnje, paljenje vatri u suton na vrhovima brda, još običaj lokalnih Ilirskih plemena (p.n.e.) koji se kasnije vremenski definiše po Julianskom, kao u predvečerje Petrovog dana, odnosno po Gregorijanskom kalendaru 11. juli tekuće godine. Tokom sezone ECO održava šumske staze i skuplja drveni otpad koji spaljuje jednom u godini. Unazad 14 LILAnja bila su razna scenarija, ali vatromet, piće, pečenje & pink floyd su bili prisutni, kao i više stotina zadovoljnih posjetilaca, poznanika, saradnika i prijatelja tradicije Oglavka.

Banja Luka city 2019. Tourist description: by Poenta BL


Tradicija autentičnih kuhinja, čisto okruženje, popularne cijene i kvalitet pića, usluga smještaja, brojni pop-rok, tehno, etno i sl. koncerti, filmski, pozorišni, tematski festivali i manifestacije.Standardizovane usluge taxi, rafting, kajak, dajak…, ali prostitucija, kanabis i sl. su ilegalni.Minimalna stopa uličnog kriminala i privrednih aktivnosti, zagađenosti atmosfere, voda i zemlje.
Lokacija
Europe, S-W Balkan, Bosnia & Herzegovina, Republika Srpska, Krajina region, Banja Luka.
Na samom kraju Panonske nizije, dolina na oko 160 mnv. između planina Kozara i Manjača, mjesto gdje se rijeke Vrbanja, Sutorlija i Crkvena ulijevaju u rijeku  Vrbas.
Auto putem južno od rijeke Save i granice sa HR oko 60km, voz & bus stanice, aerodrom…
Klima umjereno kontinetalna, glavnina vegetacije su bjelogorične šume, brda, livade i doline.Istorija  Rome, Byzantium, Ottoman, Austrian-Hungarian, Kingdom Serbs, Croatian and Slovenian, Vrbaska banovina, Socialist Federative Republic of Yugoslavia, BiH, Republic of Srpska su vladeprostora koji je naseljen uglavnom sa Ortodox Christians i manjim procentom drugih naroda.Gradski brendovi postaju poznatiji od 1873. pivara, 1882. sir Trapist, hidroelektrana od 1899…
Nasljeđe
Pored Kastela  (gradska tvrđava iz 15. vijeka oko 50 000m2) i par otomanskih vjerskih objekata,arhitektura je uglavnom “europskog duha“ sa solidnom infrastrukturom i oko 200 000 stanovnika.
Banski dvor ( Kulturni centar sa ozbiljnim programima, Filharmonija itd.) centralni gradski mostovi,  trgovi, parkovi i značajnije istorijsko nasljeđe je uglavnom koncentrisano na oko 10tak km2.
Grad je bio uspješni organizator svjetskih šampionata u raftingu, kajaku i drugih manifestacija, a naši sugrađani/ke su bili šampioni svijeta u boksu, karateu, kajaku…ekipni u ženskom horskom pjevanju, modernom plesu i sl. a u prošlom vijeku smo bili i evropski prvaci u muškom rukometu.
Destinacija
Danas administrativni, finansijski, kulturni i univerzitetski centar Republike Srpske i geografski centar regije Krajina. Nekoliko koncertnih dvorana, pozorišta, muzeja, stadiona, bazena, zatim  desetine sportskih i raznih udruženja, noćnih klubova, hotela, marketa, zanimljivih bendova, te stotine tematskih kafe barova i restorana, hostela, opcija „lokalne brze hrane“, ćevap, burek…
Privatne i javne, dentalne i zdrastvene klinike i servisi, međunarodna osiguranja, banke i sl.Kvalitetne namirnice na lokalnim tržnicama, sezonska voća i povrća, bilje, gljive, ribe, mesa, med…